Vuosikokouksen ajankohdaksi valittiin 6.9. ja samalla paikka vaihtui Kärkölään. Paikan vaihtumisesta saamme kiittää uuden jäsenemme ja nyt hallituksen jäsenemme Kalla Liiaksen upeaa aktiivisuutta. Kallas oli yhteydessä puheenjohtajaan kevään ja alkukesän aikana, samallla hän ehdotti että kokous olisi Kärkölässä, koska kantaisämme Zakarias Collianderin poika Zakarias oli Kärkölän ensimmäinen kirkkoherra ja hänen hautapaikkansa on siellä.
Kokous päivämme alkoi Suivalan pitokartanon pihassa kokontumisella ja sen jälkeen kartanon isäntä ja emäntä toivotti meidät tervetulleiksi. Meitä sukuseuralaisia oli yhteensä 26 osallistujaa. Pienen esittelyn jälkeen söimme makoisan hämäläispöytälounaan, jonka jälkeen pidimme kokouksen. Kokouksessa käsiteltiin jokavuotiset asiat ja sen lisäksi Kallas Liias esitteli meille sukupuunsa. Kallas on meille siksi uusi jäsen sukuseurassa, koska hänen sukuhaaransa polveutuu Kärkölän Zacharias Collanderin tyttären Helena Collianderin perheestä. Kun joskus seuraavaa kirjaa tehdään, meillä on paljon sukulaisia lisättävänä tyttärien kautta.
Kokouspaikalta siirryimme Kärkölän kirkkoon, jossa eläkkeeelllä oleva suntio Matti Honkasalo kertoi meille edellisten kirkkojen historiaa ja nykyisen kirkon tarinan. Lisäksi hän oli etsinyt erityisesti meitä varten seurakunnan ja Collianderieden yhteistä tarinaa. Hän oli tuonut esille mm. papin kasukan, jonka oli Anna Ulrika Colliander (V taulu 105) puolisonsa Matias Sunellin kanssa lahjoittanut seurakunnalle vuonna 1824. Kirkosta ajoimme tien yli viereiselle hautausmaalle, jonne Zakarias Colliander on haudattu vuonna 1755, myöhemmin vuonna 1902 kirkko oli purettu ja nyt paikalla on vain Kärkölän vanhan kirkon muistomerkki kyseisestä kirkosta. Samalla heräsi kiinnostus järjestää muistolaatta Zakariakselle.
Hautausmaahan tutustumisen jälkeen ajoimme Huovilan puistoon, jossa jokainen sai rauhassa tutustua mielenkiintoiseen puutarhaan ja sen historiaan. Puutarhakävelyn jälkeen siirryimme kahvilarakennukseen ja herkuttelimme sämpylä kahvit ulkona.
Vuosikokouksessa 10.8. meitä oli niin Suomesta kuin Ruotsistakin yhteensä 20 osallistujaa. Crister Colliander tuli edustamaan ruotsin seuraa. Fryysarinrannan lounaan jälkeen pidimme vuosikokouksen ja lopuksi Crister kertoi omasta suhteestaan sukuseuraan ja toiveistaan aktivoitua itse uudelleen sukuseuran toimintaan. Samalla hän kutsui meidät mukaan Tukholmassa 23.11. pidettävään vuosikokoukseen. Porvoon päivämme jatkui saaristolaispöytälounaan ja kokouksen jälkeen ryhmäkuvalla. Saimme lisäksi jokainen hetken aikaa tutustua vanhaan Porvooseen ja nauttia menneen ajan tunnelmaa.
Porvoosta ajoimme kreivi ja kreivitär Creuzin kartanoon Malmgårdiin, jossa kreivi itse esitteli meille kartanoa ja kertoi sukunsa mielenkiintoisesta historiasta. Hän kertoi myös heidän sukunsa perustaneen juuri edellisenä viikonloppuna oman sukuseuran. Kannustimme heitä aktiiviseen sukuseura-toimintaan. Parhaimmillaan se tarjoaa erittäin antoisia kokemuksia, kuten vaikkapa kauniita kesäpäiviä tutustuen kainiiseen miljööseen ja viettäen aikaa suvun kesken.Esittelyn jälkeen siirryimme kahvilarakennukseen ja herkuttelimme heidän itse kasvattamastaan speltistä tehdyillä sämpylöillä sekä suussasulavalla porkkanakakulla. Herkkuhetken jälkeen pääsimme vielä ostoksille heidän tilapuotiinsa, missä on myynnissä heidän omista viljasta pantuja oluita ja viljatuotteita omasta myllystä sekä muita maatilan herkkuja. Tuliasosotosten jälkeen sanoimme näkemiin ja lähdimme kukin kotia kohti.
Savutuvan apajan isäntä johdatti meidät lehmänkellon kanssa päärakennukselle. Kokouksen jälkeen nautimme hyvä ja runsaan lounaan noutopöydästä joka oli viereisessä huoneessa. Keskustelu surisi kaikkialla ympärilläni ja huomasin ilokseni että uusiin sukulaisiini oli helppo tutustua ja puhuttavaa riitti kaikkien kanssa. Erityisen hauskaa oli selvittää oma ja muiden osallistujien paikka sukupuussa ja nähdä sukulaissuhteet ihan konkreettisesti paperilla. Keskustelua riitti kahvin jälkeenkin mutta oli aika siirtyä ulos kauniiseen kesäsäähän. Jälleen seurasimme lehmänkelloa lyhyelle kierrokselle Savutuvan Apajan kauniissa miljöössä latoineen, vajoineen ja ranta mökkeineen. Kävimme vanhassa savupirtissä joka oli peräisin ajalta jolloin Keski-Suomen laajat metsät olivat Hämäläisten metsästys ja kalastus maita. Savutuvan apaja on hyvin suosittu häiden ja muiden juhlien järjestyspaikka, joten meidän oli valitettavasti jätettävä kierros lyhyeen ja tehtävä tilaa hääjuhlille.
Seuraavaksi siirryimme Kuokkalan kartanolle. Sata vuotta täyttänyt tyylikäs talo oli aikanaan suuren maatilan päärakennus, jonka rakennutti tehtaan omistaja. Kartano on ehtinyt toimia myös synnytyssairaalana, kunnes se entisöitiin ja toimii nyt museona ja kulttuurikeskuksena. Se on erittäin huolellisesti restauroitu antiikkihuonekaluilla ja jokaisessa huoneessa on esillä suomalaisten mestareiden taidetta 1900-luvun alusta. Nautimme limonadit kauniilla pihalla auringon paisteessa ja lopuksi ihastelimme kaunista puutarhaa. Päivä oli todella onnistunut.
*Vuosi Collianderien seurassa *
Olen nyt ollut vuoden Collianderin sukuseuran Suomen osaston puheenjohtajana. Viime kesänä sukuseuran vuosikokouksessa Elimäellä minut valittiin puheenjohtajaksi Fred Kallandin jättäydyttyä tehtävästä. Sukuseuran toimintaan olin tutustunut muutaman vuoden äitini liityttyä seuraan ja edellisen vuoden aikana kävin kuunteluoppilaana hallituksen kokouksissa. Asiat olivat minulle uusia, mutta mielenkiintoisia ja innostuin ehdottelemeen mm. uusia tapoja pitää yhteyttä sukuseuran kesken. Olihan Fredin puheenjohtaja kaudella painatettu sukusirjan lisäosa ja hänen edeltäjän puheenjohtajan Kati Bondestamin johdolla saatu valmiiksi sukukirja. Tällaisen suuren vuosien työn jälkeen olisi mukava pitää yhteyttä rennoimassa merkeissä . Yksi ehdotukseni oli kerätä tarinoita yhteen suvun perheistä ja kertoa uusista suvun jäsenistä ( kuvien kera), lähettää syntymäpäivä onnitteluja, kirjoittaa vaikkapa paras piirakkaresepti ja tehdä niistä kerran vuodessa Sukuseuran Sanomat, jota sitten jaettaisiin kesäsin vuosikokouksen yhteydessä.
Pitelet nyt siis Collianderin Sukuseuran sanomien I. numeroa käsissäsi. Ideahan oli kerätä asineistoa teiltä ja kasata se yhteen ja painattaa lehti.
Ihanan ja lämpimän kesän jälkeen toivotan teille kaikille innostavaa syksyä keräillä talteen perheenne ja sukunne tarinoita kuvien kera. Ne voitte lähettää sihteerillemme Elina Lehtiselle.
Olkoon tämä ensimmäinen lehti siemen josta vielä kasvaa vuosien saatossa isopuu.
-Ella Hirsiaho, puheenjohtaja
*Uuden puheenjohtajan terveiset*
Moision Elimäellä 21.8.2010 pidetyssä vuosikokouksessa minut, Ella Hirsiaho, valittiin sukuyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi Fred Kallandin paikalle. Hallituksen muut jäsenet ovat
Kati Bondestam, Elina Lehtinen, Eila Höytölä, Veli-Pekka Colliander, Jouko Colliander ja Jari Colliander. Olen ollut Collianderien sukuyhdistyksessä mukana vasta vuodesta 2009. Minut löydättekin sukukirjan /Lisiä ja täydennyksiä/-osasta XI taulusta 223beb – 223be.
Asun Jyväskylässä ja toimin yrittäjänä pitäen Kehystämö-Galleria Patinaa.
Syksyllä postitimme teille sukukirjan/Lisiä ja täydennyksiä /-osan. Painatimme /Lisiä ja täydennyksiä /-osan mukana olevaa sukupuuta myös sileänä. Kehystin sen malliksi hallituksen syyskokoukseen ja sitä saa tilauksesta joko kehyksillä tai ilman. Julisteen koko on 32 x 33 cm , hinta 10 € ja kehystettynä koko on 45 x 45, hinta kehystyksellä on 65 €. Hyvä lahjaidea!
Sukuseuran hallitus toivoo mukaansa lisää väkeä, joten jos olet kiinnostunut sukuseuran toiminnasta, ideoimaan ja järjestämään kesäisiä vuosikokouksia, tai muuten vaan innostunut toiminnastamme TERVETULOA joukkoomme!
Ja nyt toivonkin ideoita ja toiveita ensikesänä tai syyskesällä pidettävän vuosikokouksen pitopaikasta ja ajankohdasta.
Toivon mukavaa ja antoisaa yhteiseloa koko suvun kanssa. Ella Hirsiaho, puheenjohtaja.